Ortaokul Öğrencilerinin Üslü Sayılarda Çarpma İşlemini Oluşturma Sürecinin RBC+C Modeline Göre İncelenmesi
Anahtar Kelimeler:
RBC C modeli- üslü sayılar- ortaokul- doküman analizi- soyutlama- çarpma işlemiÖzet
Matematik bir soyutlama bilimidir ve bu kavramların soyutlanması için çeşitli modellere ihtiyaç duyulmuştur. Bu modellerden birisi de RBC+C modelidir. Tanıma, kullanma, yapılandırma ve pekiştirme bilişsel eylemlerinin kullanıldığı bu model temel alınarak ortaokul öğrencilerinin üslü sayılarda çarpma işlemini oluşturma süreci incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini Bursa ilinin Nilüfer ilçesindeki bir devlet okulunda 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören otuz iki tane altıncı sınıf öğrencisi ve yirmi dokuz yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılar farklı sınıf düzeylerinde olduğu için ve oluşturma süreçlerindeki farklılığı gözlemleyebilmek için tabakalı amaçlı örneklem kullanılmıştır. Çalışma için altı tane soru belirlenmiş olup soruların geçerliği ve güvenirliği uzman görüşü ile sağlanmıştır. Çalışma nitel araştırma olup verilerin analizinde doküman analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda öğrencilerin çoğunun tanıma ve kullanma eylemlerini gerçekleştirdiklerini fakat oluşturma eylemini gerçekleştiremedikleri görülmüştür. Çoğu öğrenci sonuçtaki doğru sayıyı bulmayı denediği için istenilen kavramları oluşturamamışlardır. Ayrıca çoğu öğrencide üslü sayılarda kavram yanılgısı olduğu, bu yüzden kavramı oluşturmada zorluk çektikleri görülmüştür. Bunlara ek olarak altıncı sınıf öğrencilerinin yedinci sınıf öğrencilerine göre daha az işlem hatası yaptıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin doğru sonuca ulaşmayı istemeleri, eğitim sistemindeki süreç yerine sonuç odaklı değerlendirmelere bağlı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca eğitim sisteminde yapılandırmacı yaklaşımlar kabul edilmesine rağmen hala daha düz anlatım uygulanması öğrencilerin keşfetmesi açısından olumsuzluklara sebep olmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için RBC+C modeli gibi yapılandırmaya önem veren modeller tercih edilebilir. Başarı ölçen sınavlarda da sonuç yerine süreç odaklı değerlendirmeler yapılabilir.
Referanslar
Aramış, ZF. (2021). 7 sınıf öğrencilerinin RBC C modeli bağlamında oran ve orantı konusundaki bilgi oluşturma süreçleri (M.S. thesis). Dokuz Eylul University
Aytaçlı, B. (2012). Durum Çalışmasına Ayrıntılı Bir Bakış. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3 (1), 1-9.
Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (1), 231–274.
Eldekci, S. (2019). 7 sınıf düzeyindeki ortaokul öğrencilerinin değişken kavramını soyutlama sürecinin RBC modeliyle ortaya çıkarılması (M.S. thesis). Bolu Abant Izzet Baysal University
Hisar, FM. (2020). Yedinci sınıf çokgenler konusunda 5E öğrenme döngüsüne göre epistemik eylemlerin RBC Soyutlama Modeliyle incelenmesi (Ph.D. dissertation). Anadolu University
Kıral, B. (2020). Nitel Bir Veri Analizi Yöntemi Olarak Doküman Analizi. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (15), 170–189.
Sak, R, Şahin Sak, İT., Öneren Şendil, Ç., ve Nas, E. (2021). Bir araştırma yöntemi olarak doküman analizi. Kocaeli Üniversitesi Eğitim Dergisi, 4 (1), 227–256.
Sezgin Memnun, D. ve Altun M. (2012). RBC+C Modeline Göre Doğrunun Denklemi Kavramının Soyutlanması Üzerine Bir Çalışma: Özel Bir Durum Çalışması. Cumhuriyet International Journal of Education, 1 (1), 17–37.
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Online Journal of Mathematics, Science and Technology Education
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
The OJEMSTE on provides immediate open access to its content on the principle that making research freely available to the public supports a greater global exchange of knowledge.
Open Access Statement:
The OJOMSTE permits any users to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the publications, crawl them for indexing, pass them as data to software, or use them for any other lawful purpose, without financial, legal, or technical barriers other than those inseparable from gaining access to the internet itself. The only constraint on reproduction and distribution, and the only role for copyright in this domain should be to give authors control over the integrity of their work and the right to be properly acknowledged and cited.